Yumurta dondurma nedir ?
Kadın hastadan aynı tüp bebek tedavisindeki yumurta olgunlaştırma tedavisi alarak olgunlaşmış yumurtaların anestezi altında toplanıp daha sonra tüp bebek tedavisinde kullanmak için dondurulması işlemidir. Yumurta geliştirme teknikleri çeşitleri olan bir tedavi grubu olup, her hastada uygun metotların seçilmesi başarı şansını arttıran bir faktördür. Bu nedenle yumurta dondurma tedavisi ile ilgilenen tüm hastaların, tedavi planlanmadan önce tıbbi danışmanlık hizmeti alması, iyi sayıda yumurtanın dondurulması yolunda daha hızlı ve doğru adımlar atmasına yardımcı olacaktır.
Yumurta dondurma işlemi, kadın hastanın biyolojik saatini durdurmasına olanak sağlayan mükemmel bir çözümdür ve bu tedavi, ileri yaşlarda sağlıklı ve genç yumurtalar ile sağlıklı bebek sahibi olma şansını maksimuma çıkarmaktadır.
Yumurta dondurma tedavisi nerede yapılır ?
Yumurta dondurma tedavisi kime uygulanır ?
- Çocuk sahibi olmayı 35 yaş veya üzerinde düşünen kadın hastalara
- Yumurtalıklarından birisi alınmış olan kadın hastalara
- Yumurtlama problemleri olan kadın hastalara
- Yumurtalık rezervi düşmüş ancak henüz sonlanmamış olan kadın hastalara
- Yumurtalık kanseri olan hastalara
- Kanser tedavisi sebebiyle kemoterapi veya radyoterapi alacak olan hastalara kemoterapi veya radyoterapi öncesinde
- Yumurta yapısını veya olgunlaşmasını bozacak cerrahi veya ilaç kullanımı olacak olan kadın hastalarda tedavi öncesinde
- Endometriyozis hastalığı bulunan veya çikolata kisti olan kadın hastalara
Yumurta dondurma tedavisi nasıl yapılır ?
Tedavi süreci, tedavi öncesindeki araştırmalar neticesinde belirlenen bir süreçtir. Gerek tedavi programı, gerekse yumurta geliştirici ilaçlar ve dozları, yumurta dondurma tedavisi sürecine başlanmadan önce ayarlanır. Yumurta dondurması tedavisi aşamaları, hastalara detaylı anlatılır ve ön hazırlıkların tamamlanması sağlanır. Örneğin bazı enfeksiyon hastalıklarının tedaviye başlanmadan taranmış olması, hem tedavi zamanlaması, hem de tedavi yönetimi açısından önemli olabilir. Bazı durumlarda, tedavi öncesinde antibiyotik kullanımı gerekli görülebilirken, bazı durumlarda yumurta gelişimi için ek bazı tedaviler verilebilir.
Yumurta geliştirme dönemi: Hastanın tedavi zamanlaması adet döngüsüne bağlıdır ve tedaviler adet döngüsü ile ilintili olarak başlatılır. Bu nedenle, adet döngüsü düzenli olan hastalarda herhangi bir günde yumurta dondurma tedavisine başlanamaz. Kadın hastanın adet döngüsüne göre kısa tedavi protokolü veya uzun tedavi protokolü seçilebilir. Uzun protokolde, yumurtlamayı kontrol eden iğne tedavisi hastanın adetinin 21. gününde başlar ve bir sonraki adet ile yumurta geliştirici iğneler ( yumurta büyütme iğnesi )tedaviye eklenerek yumurta olgunlaştırılması sağlanır. Kısa protokolde ise, yumurta geliştirici iğneler adetin ilk 5 günü içerisinde başlanır ve yumurtalar olgunlaşmaya başladığında yumurtlamayı kontrol eden iğne tedavisi eklenir. Yumurta geliştirici ve yumurtlamayı kontrol eden tüp bebek iğnelerinin bazıları cilt altında, bazıları da kas içerisine yapılır. Cilt altına yapılan iğneler çok küçük olup, genellikle göbek ya da kol bölgesi tercih edilmekte, hastalar kısa bir eğitimin ardından iğnelerini kendileri yapabilmektedirler. Kas içerisine yapılması gereken iğneler ise genellikle kalçadan uygulandığından, bir hemşire tarafından yapılması gerekir. Yumurta dondurma tedavisinde kullanılan ilaçlar sadece iğneler olmayıp, vitamin, antibiyotik, ve pıhtılaşma sistemine yönelik çeşitli tedaviler hastanın klinik durumuna göre tedaviye eklenebilir.
Tedavi süresince, alınan yumurta geliştirme ilaçlarının etkisini takip etmek, gerektiğinde doz ayarlaması yapmak ve gerektiğinde ilaç ekleyip çıkartmak için kadın hasta birkaç kez vajinal ultrasona girer. Ultrasonların vajinal yapılmasının sebebi, üstten bakılan ultrasona göre ölçümlerin ve görüntünün çok daha doğru sonuç vermesidir. Ultrason esnasında, yumurtalıkların içerisinde gelişmekte olan yumurtalara ait foliküller yani içerisi sıvı dolu minik yumurta kistçikleri sayılır ve her biri tek tek ölçülür. Seri ultrasonlar ile de bu ölçülen foliküllerin büyüme hızları takip edilerek gerekli ilaç ayarlamaları yapılır.
Hem uzun, hem de kısa protokol tedavi yönetiminde, yumurtalar tamamen olgunlaştığında çatlatma iğnesi olarak adlandırılan HCG benzeri ilaç uygulanır ve iğnenin uygulanmasından sonraki 34-36. saat aralığında yumurtalar toplanır. Yumurta toplama işleminin zamanlaması çok önemlidir, çünkü erken yapılan toplama işlemlerinde, elde edilen yumurta sayı ve kalitesi daha kötü olacakken, çok geç kalındığında da, yumurtalar çatlayacağı için toplanamayabilir. Tüm detaylar başarıyı etkileyebildiğinden, tüp bebek aşamaları hasta ile paylaşıldığında ekip uyumu ve başarı daha yüksek olmaktadır.
Yumurtaların toplanması: Yumurtaların toplanması işlemi kadın hasta hafif anestezi altında iken ( sedoanaljezi ) yapılır, yani hasta bir uykudadır ve ağrıyı algılamaz ancak tam bir anestezi de olmadığı için işlemden hemen sonra uyanır ve genel anestezinin risklerini almamış olur. Yumurta toplama işleminin süresi, hastanın yumurta sayısına, infertilite uzmanının tecrübesine ve hastanın yumurtalıklarının genel durumuna bağlı olup ortalama 10-20 dakikalık bir süreçtir. Bu süreçte hastanın uyumasını takiben, kadın genital bölgesi temizlenir ve steril bir iğne vasıtası ile vajinadan karın içine girilerek olgunlaşmış yumurtalar tek tek toplanır. Bu toplama esnasında yumurtaların içerisinde olduğu foliküller vajinal ultrason vasıtası ile sürekli takip edilir. Yumurtalar toplandıkça embriyoloji laboratuarına aktarılır. Olgunlaşmış tüm yumurtalar toplandıktan sonra işleme son verilir.
Yumurtaların kalitelerinin belirlenmesi ve dondurulması: Toplanan yumurtalar bir süre dinlendirildikten sonra, her bir yumurtanın etrafındaki hücreler temizlenir ve yumurtalar gözlenebilir olur. Bu safhada dört tip yumurta izlenir. M2 olarak adlandırılan yumurta tipi döllenmeye hazır yumurtaları ifade eder ve esas bu tip yumurtaların sayısı önemlidir. M1 denilen yumurta tipi döllenmeye henüz müsait olmayan ancak olgunlaşmasını tamamlamak üzere olan yumurtalardır, bu yumurtalar beklenildiğinde bazen M2 yumurtaya dönüşebilir. Bu nedenle, M1 yumurtalar bir süre bekletildikten sonra M2 tipine dönen yumurtalar da işleme alınır. GV olarak adlandırılan yumurta tipi döllenmeye müsait olmayan, tam olarak olgunlaşmamış yumurtalardır ve hiçbir işe yaramazlar. Postmatür veya anomali olarak tanımlanan yumurta tipi de, ya çok beklediği için yaşlanmış, ya da anormal görünümde olan yumurtaları tarifler ve bu yumurtalar sağlıksız olduğu için kullanılmaz. M2 kalitesinde olan yumurtalar özel bir dondurma sürecinden geçirildikten sonra -196 derecede dondurulur ve özel dondurma tankında hasta adına saklanır.
Yumurta dondurma tedavisi kaç gün sürer ?
Tüm tedavi süreci hastanın tedavi protokolüne göre belirlenmektedir. Kısa protokol uygulanan hastalarda tedavinin toplam süresi 12-16 gün arasında sürer. Uzun protokol başlanan hastalarda tedaviye adetten önce başlandığı için ilaç tedavisi dahil toplam süre yaklaşık 19-23 gündür. Hastalarımızın çoğunluğu Kıbrıs’ta yaşamadığı için bu süreyi kısaltmak adına, hastalarımızın sadece ilaç tedavilerinin kapsayan ilk kısım hastanın bulunduğu yerde yapılabilmekte, bulundukları yerde yaptırdıkları muayeneler neticesinde doktorumuz ilaçlar ile ilgili tüm düzenlemeleri yapmaktadır. Hastamızın yumurtaları olgunlaştıktan sonra Kıbrıs’a gelerek tedavimizin işlemsel kısmı Kıbrıs’ta tamamlanmaktadır. Bu şekilde hastalarımızın Kıbrıs’ta bulunmaları gereken süre yaklaşık 1-3 gündür
Yumurta dondurma işlemi güvenli midir ?
Yumurta dondurma işleminde yumurtalar çok düşük ısıda dondurulmaktadır. Bu şekilde örnek zarar görmeden çok uzun yıllar saklanabilmektedir. Yumurtalar, gelişmiş embriyoloji laboratuvarlarında bulunan yumurta dondurma tankında özel bir yerde tutulmakta ve hasta adına rezerve edilmektedir. Bu örnek sadece hastanın izni ve onayı ile kullanılabilmektedir.
Yumurta ne kadar süre dondurulabilir ?
Yumurta, kadın hastanın hayatta olduğu ve akli dengesinin yeterli olduğu durumlarda hastanın onayı ile yıllık saklanmasına devamını istediği sürece zarar görmeden donmuş olarak saklanabilir. Birçok ülkede yumurtalar ancak belirli bir süre saklanabilirken, merkezimizde yumurtalar süre sıkıntısı olmadan istendiği kadar saklanabilmektedir.
Kıbrıs’ta yumurta dondurma tedavisi yasal mıdır ?
Kıbrıs’ta tüm tüp bebek tedavileri, yasalar ve ilgili tüzükler altında korunmaya alınmış olup, tüm hasta koruyucu tedbirlere dikkat edilerek hazırlanmıştır. Bu sebeple, tamamen yasal çerçevede yumurta dondurma tedavisi yapılabilmektedir. Yumurta dondurma ihtiyacı bulunan tüm hastalarımızın tedavilerini Kıbrıs’taki merkezimizde tamamen yasal olarak yapabilmekteyiz.
Yumurta dondurma tedavisi ücreti ne kadardır?
Yasa gereği web sitemiz üzerinden tüp bebek fiyat bilgisi paylaşamıyoruz. Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.