•  
  •  
  •  

Tüp Bebek Gebeliği

Hafta Hafta Hamilelik

Bu hafta aslında henüz bebek oluşmamıştır. Adetin başlangıcından itibaren bu ilk haftada kadının vücudunda yumurta gelişimi ve olgunlaşması ile rahim iç duvarı yani endometriyumun kalınlaşması izlenir. Tüp bebek tedavisinde kadının yumurtalarının olgunlaşması ilaç ile desteklenerek ultrason ile gelişim takip edilir. Yumurta bağışı alan hastalarda ise bu dönemde sadece rahim iç duvarı gebelik için hazırlanmaya başlar ve kalınlaşır.

Olgunlaşma sürecini tamamlayan yumurta bu haftanın genellikle sonunda çatlar ve tüpe atılır ve spermle karşılaşırsa döllenir. Tüp bebek tedavisi uygulanan hastalarda ise yumurtalar istenen olgunluğa geldiğinde bir çatlatma iğnesi yapılır ve uygun zaman aralığında hafif anestezi altında özel bir iğne vasıtasıyla yumurtalar toplanır. Toplanan yumurtalar erkeğin spermi ile döllenir. Yumurta bağışı tedavisi alan hastalarda rahim iç duvarı daha da kalınlaşır ve bağışçının yumurtalarının toplanmasını takiben erkeğin spermi ile döllenir. Sperm bağışı tedavisi alan hastalarda dölleme bağışçı spermi ile olur.

Oluşan embriyo rahim içerisine doğru yolculuğunu tamamlar ve rahim iç duvarında tutunma gerçekleşir. Bu haftada artık rahim iç duvarı kalınlaşmayacak ancak gebeliğin oluşabilmesi için olgunlaşacaktır. Tüp bebek tedavilerinde progesteron takviyesine embriyoların oluşturulması ile eş zamanlı olarak başlanılır. Ayrıca; oluşturulan embriyoların gelişimleri laboratuvar ortamında izlenir ve embriyo gelişiminin uygun gününde embriyo transferi işlemi uygulanır ve embriyo(lar) rahim iç boşluğuna ultrason eşliğinde yerleştirilir. Embriyo(lar) rahim içerisinde en uygun yere birkaç gün içerisinde tutunur.
Bu haftada oluşan gebelik kesesi henüz toplu iğne başı kadardır.
Anne adayında ilk fiziksel değişiklikler hissedilmeye başlanabilir. Örneğin halsizlik, iştahsızlık ve eklem ağrıları görülebilir. Bu dönemde anne adayında duygusal yoğunluk izlenebilir. Bu haftadan itibaren folik asit kullanımı bebeğin gelişimi açısından çok önemlidir.

4,5 haftalık gebelik 1 aylık gebelik demektir, yani artık bir aylık gebelik mevcuttur. Bebek tamamen rahim içerisine yerleşmiştir ancak henüz ultrasonda görülemez. Embriyo büyüklüğü bu haftada 1mm’nin altındadır. Bu hafta ile beraber, bebeğin oluşmuş olan üç farklı hücre katmanından bebeğe ait organ taslakları oluşmaya başlar. Ektoderm tabakasından ileride bebeğin sinir sistemi, göz, cilt ve saç kök hücreleri oluşacaktır. Mezoderm tabakasından ileride bebeğin böbrekleri, kasları, kalbi, kemikleri ve cinsel organı oluşacaktır. Endoderm tabakasından da ileride bebeğin akciğer, karaciğer ve sindirim sistemi oluşacaktır. Bu haftada bebeğin ihtiyacı olan besinleri bulunduran yolk kesesi oluşur. Ayrıca, bebek ile anne arasında, bebeğin tüm gerekli materyalleri anneden alabileceği bir sistem gelişmeye başlar ve ilk kez kanda B-hcg gebelik testi pozitifleşmeye başlar. Bu dönemde kanda yapılan B-hcg testi çoğunlukla pozitif sonuç verse de değer oldukça düşüktür ve idrarda gebelik testi sonucu yalancı bir şekilde negatif çıkabilir. Anne adayında her ne kadar kişiden kişiye değişiklik izlense de artan progesteron seviyesine bağlı olarak göğüslerde hassasiyet, halsizlik, iştahsızlık, hafif baş dönmesi izlenebilir. Değişken ruh halleri ve vücut yapısında hafif ödemlenme sık izlenen bulgulardır. Genellikle kokulara hassasiyet artar ve bazı hastalarda bulantı görülmeye başlanabilir ancak bulantının olmaması kötü bir bulgu değildir. Bu haftanın başında bazı anne adaylarında implantasyon yani tutunma kanaması şeklinde (üstüne görme) hafif bir lekelenme izlenebilir.

Bu haftada bebek henüz 3mm’nin altındadır ve genellikle ultrasonda görülmez ancak bu haftada gebelik kesesi ultrasonda görülebilmeye başlar. Ultrasonda görülecek olan kese genellikle 1cm civarında bir çapa sahiptir ve ilerleyen günlerde bebeğin yolk kesesi de ultrasonda görülebilir hale gelecektir. İkizlik de bu haftada iki kese görülmesi ile tespit edilmeye başlanır.
Özellikle erken dönemde keseyi görmek için transvajinal ultrason yapılabilir ve bu metodun gebeliğe veya anne adayına hiçbir zararı yoktur.
Bu haftada bebeğin gelişimi son hızla gerçekleşmektedir ve bebeğin organ taslakları belirginleşmiştir. Bu haftada bebek ince bir tüp görünümü almıştır, bebeğin beyin ve sinir sistemini saracak olan tüp (nöral tüp) bu haftada oluşur. Ayrıca bebeğin kalp aktivitesi henüz ultrasonda görülmese bile bu haftada başlar.
Adet gecikmesinin yaşandığı ve kanda B-hcg gebelik testinin belirgin şekilde yüksek izlendiği, idrarda gebelik testinin de pozitif çıktığı haftadır. Henüz başlanmadıysa folik asit kullanımına bu haftada başlamış olmak şarttır. Bu haftada anne adayında hamilelik bulguları genellikle başlamıştır. Anne adayı bu haftada belirgin koku hassasiyeti ve bazen de bulantı yaşamaya başlayabilir; yorgunluk ve göğüslerde hassasiyet belirginleşebilir. Bu haftada anne adayının şeffaf ve kokusuz olan akıntısında artış izlenmeye başlanabilir. Duygularda hızlı değişkenlik bu haftada daha belirgin olabilir.

Bu haftada gebelik kesesi daha da büyümüş ve 17-23mm olmuştur. Artık kesenin içerisinde embriyo tomurcuğu pirinç büyüklüğünde (3-5mm) izlenebilir hale gelir ve kalp atımı izlenmeye başlanabilir. Bu dönemde ilk izlenen bebek kalp atımı 90-110 atım/dak civarındadır ve bu atım sayısı haftanın sonuna doğru daha da hızlanacaktır. Bebek kalp atımının duyulması bazen embriyonun tutunma gününe bağlı olarak değişkenlik gösterebilir; burada önemli olan gebelik kesesinin 13mm’ye, embriyonun büyüklüğünün de 3mm’ye ulaşmış olmasıdır, çünkü bu büyüklüklerden ufak olan ölçümlerde embriyonun kalp atışının ultrasonda görülememesi sık karşılaşılan bir durumdur ve panik yapmayı gerektirmez. İlerleyen günlerde bebeğiniz biraz daha büyüyecek ve kalp atışı görünür hale gelecektir. Bu haftada bebeğin burun, ağız ve kulakları gibi yüz organları gelişmeye başlar. Beyin ve kemik oluşumu belirginleşir. Ayrıca bebeğin ileride kol ve bacaklarını oluşturacak tomurcuklar oluşur. Bu haftada iki embriyo görülmesi ile ikiz gebelik tanısı konabilir.
Bu haftada anne adayında göğüslerde hassasiyet, bulantı ve kusma, halsizlik, kabızlık, sık idrara çıkma belirginleşir. Tüm diğer bulguların sebebi hormonal iken, sık idrara çıkmanın temel sebebi, büyüyen rahmin idrar torbası üzerine baskı uygulamasıdır. İkiz gebelerde tüm bulgular biraz daha erken ve daha şiddetli şekilde görülebilir.

Bu haftada kese ölçümü 24-30mm arasında olup, bebeğin ölçümü ise 1 cm civarındadır. Bu haftada bebeğin baş-popo mesafesi olan CRL ölçümü net olarak alınabilir ve bu bilgi ile tahmini doğum tarihi belirlenebilir. Bu hesaplamalar sadece tahmini olup, anne adayının problemsiz doğum aralığı 37 ila 40’ıncı haftalar arasında olmaktadır. Bu haftalardan önce gerçekleşen doğumlara erken doğum denmektedir. Bu haftada bebeğin yüzü şekillenmeye başlar, göz çukuru belirginleşir. Ayrıca, bu haftadaki bebekte sindirim sistemi ve solunum sistemi oluşmaya başlar. Ultrasonda kol ve bacak tomurcukları daha belirgin olarak görünür hale gelir ve bu sırada bebeğin parmakları her ne kadar ultrasonda görülmeye başlamasa da oluşmaya başlar.
Anne adayında duygusal dalgalanmalar bu haftada sık görülür. Artık bebek ve kalp atımı duyulmuş olduğu için anne adayında hem bir heyecan hem de endişe olması çok normaldir. Göğüslerdeki hassasiyete ek olarak annenin göğsünde süt kanalları belirginleşmeye başlar. Bu dönemde şişkinlik hissedilen göğüslere müdahalede bulunulması sakıncalı olup, daha büyük sütyen kullanmak sorunu bir nebze de olsa azaltacaktır. Bu haftada sabah bulantıları belirginleşir ve bazen gün içerisine de yayılabilir. Koku hassasiyeti ve hazımsızlık şikayetleri iyice belirginleşmeye başlar. Yine de bazı anne adaylarında bu bulguların çok silik olabileceği ve bunun da normal olduğu unutulmamalıdır. İdrara sık çıkma şikâyeti hem rahmin daha da büyümesi, hem de annenin böbreklerinin daha hızlı çalışmaya başlaması ile bu haftada daha da artar.

Bu gebelik haftasında bebek baş popo mesafesi 1.2cm ila 2cm arasındadır. Bebeğin bu haftada bacakları belirginleşmiştir ve perdeli elleri ultrasonda görülebilmeye başlar. Ayrıca bebeğin ilk hareketleri de bu haftadan itibaren izlenebilir. Bu haftadan itibaren bebeğiniz embriyo olarak adlandırılmaz ve artık fetus olarak adlandırılır. Bu haftada plasenta yani bebek eşinin ilk yapıları oluşmaya başlar ancak bebek hala daha yolk kesesinden beslenmeye devam eder. Bebeğin özellikle beyin, akciğer, pankreas, dil, dudak ve damak yapısı bu haftada hızla gelişen organlarıdır.
Anne adayının mide bulantıları, baş dönmesi, halsizlik, vajinal akıntısındaki artış, şişkinlik ve aşerme durumları çok sık görülür. Bu haftada idrara sık çıkma çok daha belirgin bir hal almıştır. Bu haftalarda annenin belinde kalınlaşma izlenir. Ayrıca, vücut kan hacminin artması sebebiyle baş ağrıları görülebilir.

9 haftalık gebelik iki aylık gebelik demektir. Bu gebelik haftasında bebeğin baş popo mesafesi 2.1cm ila 3cm arasındadır. Bebeğin kol ve bacaklarının uzaması ile insan görüntüsü ortaya çıkmaya başlar. Bu haftada beyin, kalp, akciğerler ve böbrekler gelişimine devam etmektedir. Kalp dört odacıklı haline kavuşur, sindirim sistemi tamamlanmaya başlar. Bebeğin plasentasının olgunlaşması devam eder ve göbek kordonu daha belirgin olarak görülebilmeye başlar. Bu haftadan itibaren bebeğe ait serbest DNA parçacıkları anne kanına karışmaya başlar. Bu DNA parçacıkları analiz edilerek bebeğe ait kromozom sayı bozukluğu olup olmadığı taranabilir.
Anne adayının sık idrara çıkması, bulantı, halsizlik bu haftada artmasa da devam eder. Bu haftalarda rahmin hızlı büyümesine bağlı olarak kasık ağrıları görülebilir. Bunun sebebi rahmi yerinde tutan bağların rahim ile aynı hızda esneyememesidir. Bu durum bir probleme neden olmaz.

Bu haftada bebeğin baş popo mesafesi 3.1cm ila 4cm arasındadır. Bebek cenin duruşuna gelmeye başlar, birçok organı artık çalışır durumdadır ve boyu da hızla uzamaktadır. Bu haftada bebeğin kıkırdak ve kemikleri oluşmaya başlar. Ayrıca kalp tamamen gelişimini tamamlar ve yetişkin bir insanın 2-3 katı hızla atar. Bebeğin böbrekleri çalışmaya başlar ve bebek içerisinde yüzdüğü sıvıya idrarını yapmaya başlar. Bebeğin sinir sistemi geliştikçe daha belirgin hareket ettiği görülebilir.
Anne adayının bulantı ve kusmaları, kas ağrıları bu haftadan itibaren azalmaya başlar. Bu haftadan itibaren karın şişkinliği daha belirgin hale gelir ve hamile görüntüsü oluşmaya başlar. Göğüslerdeki süt kanalları daha çok gelişmekte, süt bezleri de büyümektedir. Sadece göğüsler değil, göğüs uçları da büyümeye ve şişmeye başlar. Gebelik hormonlarının etkisiyle ciltte yağlanma artmaya başlar ve ciltte güzel bir parlaklık oluşur. Bu dönemde karnı ve göğüsleri Rahat tutacak kıyafetlere geçmekte yarar vardır.

Bu gebelik haftasında bebeğin baş popo mesafesi 4.1cm ila 5cm arasındadır. Bu haftada bebek ellerini açıp kapatabilmeye başlar. Ayrıca kemikleşmede hızlanma izlenir ve bebeğin diş etleri altında dişler oluşmaya başlar. Bebeğin yüz yapısı çok daha belirgin bir hal almıştır, burun delikleri oluşur, kulakları yanlara doğru yer değiştirir. Bu haftada bebeğin vücudundaki tüm organlar işlevsel bir hal almıştır. Bebeğin içerisinde yüzdüğü amniyotik sıvının da arttığı gözlemlenir. Plasenta artık daha da belirginleşmiştir ve damarlanması artmıştır. Bu haftada plasenta artık aktif olarak çalışmaya başlamıştır. Bu haftadan itibaren bebeğe ait ense saydamlığı ölçülebilmeye başlanır ve bu şekilde yapılan ikili test ile bebeğe ait kromozom sayı bozukluğu olup olmadığı taranabilir.
Anne adayında bulantı ve kusmalar iyice azalmış olsa da kabızlık ve hazımsızlık hissi devam etmektedir. Bu haftada anne adayının gebe karnı dışarıdan görülebilir bir hale ulaşmıştır. Ciltte kuruma veya yağlanmalar izlenebilir.

Bu gebelik haftasında bebeğin baş popo mesafesi 5.1cm ila 6.2cm arasındadır. Bebeğin ağırlığı ise 14 ila 20gram arasındadır. Bu haftadan itibaren artık bebeğin tüm ihtiyaçları plasenta tarafından karşılanmaktadır. Bebeğin kemik iliğinde akyuvar üretimi başlar. Ayrıca ses telleri olgunlaşmaya başlar. Bu gebelik haftasında bebeğin dış üreme sistemi olgunlaşmaya başlar ancak henüz cinsiyet tayini için erken bir haftadır.
Anne adayında leğen kemiğinin dışına doğru çıkan rahim sebebiyle mide yukarıya doğru itilir ve mide ekşimeleri başlayabilir. Ayrıca mide kapakçığında da hormonal değişime bağlı olarak gevşeme izlenebilir ve mide asidi ağza doğru geri gelerek reflü denen duruma sebep olabilir. Bu gebelik haftasından itibaren anne adayının multivitamin ve demir desteğine başlaması önemlidir.

Bu gebelik haftasından itibaren bebeğin baş popo mesafesinin yanı sıra baş çapı ve çevresi, karın çevresi, uzun bacak kemiği ölçümü gibi ölçümler yapılmaya başlanılır. Bu haftada ortalama ağırlığı 25 gram olan ve boyu 9cm civarında olan bebeğin parmak izi oluşur. Ayrıca ilk kez bu haftada nefes alma egzersizleri yapmaya başlar. Bu haftada bebeğin tüm aktivitelerinden plasenta sorumlu olduğu için düşük riski azalmıştır. 13,5 haftalık gebelik ayrıca 3 aylık gebelik demektir.
Bu gebelik haftasında anne adayının göğüsleri süt üretimine uygun hale gelmeye başlar, göğüslerin daha da büyüdüğü gözlemlenir. Ayrıca bel ve basenlerde de genişleme izlenir. İlk 12 haftada izlenebilen bulantı kusma şikayetleri iyice azalmıştır. Gebeliğin daha az problemli olan bir dönemine girilmiş olup, bu haftalarda anne adayında libido artışı izlenebilir. Kısıtlama getirilmediği durumlarda cinsel ilişkide bulunmanın gebe yahut bebek üzerinde kötü bir etkisi bulunmamaktadır. Bu haftadan itibaren vajinal akıntı daha da artar ve beyaz renk alır ve bu durum bir hastalık belirtisi değil, hormonal sürecin bir sonucudur.

Hamilelik süreci gebelik haftasına göre üç döneme bölünmüştür. Bunlardan ilki olan birinci trimester bu hafta ile tamamlanmış kabul edilir. Bu gebelik haftasında bebek yaklaşık 10cm boya ve 73-109 gram ağırlığa sahiptir. Bebeğin bu haftada göz ve beyin gelişimi daha da belirginleşir, bebeğin ağız çatısı oluşur ve cinsiyet organlarının oluşumu devam eder. Yüz kasları olgunlaşmaya başlar ve yüz mimikleri oluşmaya başlar. Ayrıca cilt altında yağ dokusu kalınlaşmaya başlar. Gözleri hala kapalı olan bebek sadece anne karnından yansıyan ışıkları fark edebilmeye başlar.
Anne adayının bulantı ve kusması neredeyse tamamen ortadan kaybolmuş, halsizliği çok azalmıştır. Bu haftadan itibaren anne adayının enerjik olduğu ve iştahın arttığı gözlemlenir. Ayrıca burunda tıkanıklık bu haftada başlayabilen bir şikayettir ve bazen burun kanamalarına yol açabilir. Bu kanamalar ciddi bir rahatsızlığın habercisi değildir ve endişe yaratmasına gerek yoktur. Bu haftada ayrıca rahmi tutan bağların gerilmesine bağlı kasık ağrısı yaşanabilir. Bu haftadan itibaren aşerme daha sık bir şekilde karşımıza çıkabilmektedir. Bu haftada başlayabilecek diğer problemler de bacak krampları ve basur ya da hemoroidlerdir. Her iki şikayetinde nedeni aslında hızla büyüyen rahmin uyguladığı baskıdır. Hızla büyüyen rahmin etkisiyle nefes darlığı da yaşanabilecek bir başka şikayettir. Bu haftalarda ciltte lekelerin oluşumu başlayabilir.

Bu haftada bebeğin boyu yaklaşık olarak 10-11cm boya ve 93-138gram ağırlığa ulaşmıştır. Bu haftada bebeğin tat alma duyusu gelişmeye başlar. Ultrasonda bebeğin dış cinsiyet organları görülebilir olmaya başlar ve bebeğin pozisyonu uygun ise cinsiyet hakkında doktordan bilgi alınabilir.
Daha önceden doğum yapmış anne adayları bu haftadan itibaren bebek hareketlerini hissetmeye başlayabilir. Sıvı açığının daha belirginleştiği bu haftadan itibaren yeterince sıvı almayan anne adaylarında susuzluk hissi, baş dönmesi, baş ağrısı, ağız ve gözlerde kuruma hissi oluşabilir. Anne karnının iyice belirginleştiği bu haftadan itibaren daha hassas olunması normal bir durumdur.

Bu gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık olarak 11-12cm, ağırlığı ise 117-174gram arasındadır. Bu haftada da bebek hızla büyümeye devam eder ve göz kapakları hala kapalı olmasına rağmen gözlerde hareket başlar. Bebek bu haftadan itibaren etraftaki sesleri duyabilmeye başlar. Bu haftada bebeğin cinsiyetinin ultrasonda görülmesi daha kolaylaşır, özellikle erkek cinsiyetin tayini bu haftada çok yüksektir. Ayrıca, bebeğin kalp, böbrek ve diyaframı yapısal açıdan değerlendirilebilir. Bu haftada üçlü ya da dörtlü test ile bebeğe ait kromozom sayı bozukluğu olup olmadığı taranabilir. Ayrıca bebeğin belinde veya sırtında açıklık olup olmadığı ile ilgili nöral tüp defekti tarama testi de bu haftadan itibaren yapılabilir.
Anne adayının daha önceden doğum yapma öyküsü yoksa bebek hareketlerini 16 ila 20’nci gebelik haftaları arasında hissetmeye başlar. Bu his ilk başta barsak hareketi gibi veya karında bir seğirme gibi olabilir.

Bu haftada bebeğin ortalama ağırlığı 146 ila 217gram arasındadır, bebeğin büyüklüğü ise bir avuç içi kadardır. Bu dönemde bebeğin kalp atımı beynin kontrolü ile yetişkin bir insanın yaklaşık iki katı kadar olur.Bebeğin cinsiyeti, ultrasonda bebek uygun pozisyonda ise çok net görülebilir. Bu haftadan itibaren bebeğin yapısal anomalilerinin tarandığı detaylı ultrason taramasına girmek mümkündür.
Anne adayının daha önceden doğum yapma öyküsü yoksa bebek hareketlerini 16 ila 20’nci gebelik haftaları arasında hissetmeye başlar. Bu his ilk başta barsak hareketi gibi veya karında bir seğirme gibi olabilir. İlk hissetmeden sonra bir süre hissetme olmaması da gayet normal bir durumdur ve bebekte sorun olduğu anlamına gelmez. Anne adayının ağırlığında bu haftaya kadar 2 ila 6 kilo arasında kilo alımı olması normaldir. Bacak kramplarında bu haftadan itibaren artış görülebilir.

Bu hafta gebeliğin 4’üncü ayını göstermektedir, yani gebelik 4 aylık olmuştur. Bu gebelik haftasında bebeğin ağırlığı 181-268gram arasındadır. Bu gebelik haftasında bebeğin duyma yeteneği daha da gelişir ve annesinin sesini algılamaya başlar. Ayrıca derin ve yüzeysel uyku periyodları yaşamaya başlar.
Anne adayı karnın büyüme hızına ve diğer hormonal değişikliklere alışmaya başlamıştır. Anne adayının aldığı kilo bu haftaya kadar 4,5 ila 6 kilo arasındadır. Gebelik karnının belirginleşmesi ile öne doğru yer değiştiren ağırlık merkezi sebebiyle bel ağrıları bu haftadan itibaren görülmeye başlanabilir. Ayrıca kalbin artmış olan kanı daha hızlı pompalaması sebebiyle ani hareketlerde baş dönmesi oluşabilir. Bu haftadan itibaren ayaklarda bir miktar şişme normaldir ve istirahatte ayakları kalp seviyesinin üzerine doğru bir yastık yardımıyla kaldırmak durumu hafifletebilir. Bu dönemde iştah açılabilir ancak sağlıksız beslenme mide şikayetlerini arttıracaktır.

Bu gebelik haftasında bebeğin ağırlığı 223 ila 328gram arasındadır. Beyin beş duyu organlarının hislerinin derinleşmesi devam eder. Bir yandan da bebeğin ilk saçları ortaya çıkar. Ayrıca bebeğin cildinde koruyucu bir tabaka oluşmaya başlar.
Bu haftadan itibaren bebek ağırlık artışı çok daha belirgin olmaya başlar ve gebe karnı hızla büyür. Bebek hareketlerinin hissedilmesi genellikle bu haftada daha belirgindir. Bu haftadan itibaren anne adayının avuçlarında kızarıklıklar veya cildinde koyu renk değişiklikleri görülmeye başlayabilir ve bu durum tamamen doğaldır. Renk değişiklikleri oluşursa sıklıkla yüzde veya karında çizgi şeklinde olabilir. Bu renk değişiklikleri güneşten korunursa doğumdan sonra hafifleyecektir. Bacaklarda kramp oluşumunun bu haftada daha fazla artış göstermesi mümkündür. Esneme egzersizleri krampların geçmesinde yardımcı olacaktır.

Bu hafta gebeliğin tam ortası olarak adlandırılır yani gebeliğin yarısı tamamlanmıştır. Bu gebelik haftasında bebeğin ortalama boyu 20cm civarında iken, ortalama bebek ağırlığı 271-399gram arasındadır. Bu haftada bebeğin bağırsaklarında mekonyum adı verilen ilk kaka oluşmaya başlar ve ancak doğumdan sonra yapılacaktır. Ayrıca bu haftaya kadar gözlemlenemediyse bile bu haftada bebeğin cinsiyeti ultrasonda artık gözlemlenir hale gelir. Bu haftadan itibaren bebek dışarıdaki yüksek seslere tepki verebilir. Eğer bebek kız ise yumurtalıklarında 7 milyondan fazla yumurta oluşmuştur, eğer bebek erkek ise testisler karın içerisinden aşağıya doğru yer değiştirmeye başlar. Bu haftada bebeğin cildi lanugo isimli tüylerle tamamen kaplanır. Bu tüyler gebeliğin 36’ncı haftasından sonra dökülmeye başlar.
Anne adayı bebeğin hareketlerini çok daha net bir şekilde hissetmeye başlar. Karnı çok daha hızlı bir şekilde büyüyen anne adayının hızlı kuruyan karnında veya bacaklarında çatlaklar bu haftadan itibaren oluşmaya başlayabilir. Büyüyen karın ayrıca anne adayının bel ve sırt ağrılarının başlamasına neden olabilir.

Bu haftada bebeğin ortalama ağırlığı 327 ila 481gram arasındadır. Bu haftada kaşlar, saçlar ve göz kapaklarının oluşumu iyice belirginleşir. İlk kez bu haftada bebek plasentasından daha ağır hale ulaşmıştır. Ayrıca bu haftada bebeğin cildinde oluşan koruyucu tabaka daha da kalınlaşmıştır.
Anne adayı bebeğin tekmelerini çok net hissetmeye başlar. Hatta bebeğin hıçkırması gibi ritmik hareketler de hissedilebilmeye başlanır. Bu haftadan itibaren ciltte akne artışı olabilir. Ayrıca bu haftadan itibaren bacaklarda varis oluşumu da görülmeye başlanabilir.

Bu haftada bebeğin ağırlığı 392-575gram arasında seyreder. Hem duyma, hem de koku, tat ve dokunma hisleri oldukça gelişmiştir. Annenin yediği gıdalardaki aromatik tatlar plasenta yoluyla amniyotik sıvıya geçtiğinden bebek bunların tadını alabilir. Bu haftada yüz mimikleri daha da belirginleşir. 22,5 haftalık gebelik ayrıca 5 aylık gebelik demektir.
Anne adayında hormonal değişiklikler sebebiyle eller ve ayaklarda hafif şişlikler oluşmaya başlayabilir. Karnın büyümesine bağlı olarak vücudun dengesini sağlamakta zorlaşma bu haftadan itibaren görülen bir durumdur. Karnın hızlı büyümesine bağlı gerilme hissinde artış görülebilir. Artan su ihtiyacına bağlı olarak baş ağrısı görülebilir.

Bu haftada ortalama 29cm boya ulaşmış olan bebek ortalama 465-682gram arasında ağırlığa sahiptir. Bebeğin akciğerlerinde bulunan yapıların olgunlaşması devam eder ve kan akışı da hızlandığı için cilt daha pembe renkte görünür. Bebeğin beş duyu organı giderek hassaslaşır ve tat, koku ve sesteki değişikliklere tepki vermeye başlar.
Anne adayı bu haftadan itibaren daha hızlı kilo almaya başlayabilir. Braxton Hicks adı verilen doğuma hazırlık sancıları ya da halk arasında yalancı sancı bu haftadan itibaren görülmeye başlanabilir. Ayrıca, varsa kansızlık bu haftalarda daha da belirginleşebilir ve halsizliğe sebep olabilir.

Bu gebelik haftasında boyu 30-31cm olan bebeğin ağırlığı ortalama 548 ila 803gram arasındadır. Bu hafta bebeğin erken doğması durumunda dışarıda hayatta kalma şansının pratikte başladığı haftadır; yine de erken doğmaya bağlı organ eksiklikleri ve kalıcı hasarlar oluşma olasılığı mevcuttur.
Anne adayının karnının şişkinliği sebebiyle erken yorulmaya başladığı haftadır ve uzun süre ayakta kalmak yorgunluğa ve bel ağrısına sebep olabilir. Bazen bu ağrılar istirahat ile hafifleyen kasık ağrısına dönüşebilir. El ve ayaklardaki şişkinlikler sinir sıkışmasına ve eller ile ayaklarda uyuşukluklara sebep olmaya başlayabilir. Bu haftadan itibaren baba adayı da bebeğin hareketlerini rahatlıkla hissetmeye başlar. Bu haftadan itibaren anne adayına şeker yükleme testi yapılabilir. Gebelik şekerinin tespiti için yapılan bu testin bebeğe veya anneye bir zararı bulunmamaktadır. Anne adayının 20’nci haftadan sonra ve özellikle bu haftadan itibaren gebelik tansiyonu açısından daha dikkatli olması önemlidir.

Bebeğin ağırlığı bu haftada 641-938gram arasında seyreder. Bebek hareketleri oldukça artmıştır ve bebek dış ortamdan gelen uyarılara sıklıkla tepki verir. Akciğer ve beyin gibi organların olgunlaşmasının devam ettiği bu haftada bebeğin dışarıda hayatta kalma şansı biraz daha artmıştır. Bebeğin cildi daha düz ve kalın bir hal almıştır ve bebeğin saçları uzamaya başlamıştır.
Anne adayının bu haftada büyümüş karnı sebebiyle belde, bacaklarda ve midede ağrılar hissetmesi normaldir. Bu haftadan itibaren hareketlerde kısıtlanmalar oluşmaya başlar ve uyku pozisyonlarında zorlanmalar ve uyku problemleri başlayabilir.

Bu haftada bebek ağırlığı 743-1087gram arasındadır. Bu haftada bebeğin gözleri açılmaya başlar ve parlak ışığı daha iyi seçebilir. Bebeğin olgunlaşması arttıkça bu haftalarda uyku düzeni oluşmaya başlar ve bebek aralıklı olarak derin uyku uyur. Bebek soluk alıp verme egzersizleri yaptıkça amniyotik sıvıyı da içine çeker, bu durum bebeğin akciğer gelişimi için çok önemlidir. Bebeğin tırnakları, kaşları ve kirpikleri gelişimine devam eder.
Bu zaman kadar anne adayının 7,2 ila 9,9 kilo arasında kilo almış olması normaldir. Bebek büyüdükçe gebe karnının büyümesi de hızlanır ve sırt ve bel ağrıları artabilir.

Bu hafta gebeliğin 6 aylık olduğunu gösterir. Bu gebelik haftasında bebek boyu ortalama 37cm, ağırlığı ise 855 ila 1251gram arasındadır. Bebeğin beyin ve akciğer gelişimi bu haftada da devam eder. Bu haftadan itibaren annesinin ve babasının sesini tanımaya başlar ve ayrıca göz kırpma refleksi de gelişmeye başlar.
Anne adayı, karnın hızlı büyümesine bağlı olarak bel ve bacak ağrılarının yanı sıra, bu haftadan itibaren nefes darlığı da yaşamaya başlayabilir. Bu haftadan itibaren idrar torbasına yaptığı artmış basınç sebebiyle anne adayının sık idrara gitme şikâyeti tekrarlayabilir. Ayrıca, bu haftada midenin de daha fazla yukarıya itilmesi sonucunda mide yanması veya mide sıvısının yutak borusuna kaçtığı reflü durumu oluşabilir.

Hamilelik süreci gebelik haftasına göre üç döneme bölünmüştür. Bunlardan ikincisi olan ikinci trimester bu hafta ile tamamlanmış kabul edilir. Bu haftada bebek ağırlığı ortalama 977 ila 1429gram arasındadır. Bu haftadan itibaren bebek beyninin yüzeyinde kıvrımlar oluşmaya başlar. Bebeğin uyku döngüsü bu haftadan itibaren bir düzene girer. Bu haftadan itibaren bebeğin başı doğum kanalına girmek için aşağı doğru pozisyon almaya başlayabilir.
Bebeğin hızlı büyümesine bağlı rahmin büyüklüğü annenin kaburga hizasına ulaşır. Ayrıca bu haftalarda vücuttaki ödem artabilir, eller ve ayaklardaki şişkinlik artabilir. Bu haftada kasık ağrısı, basur, nefes darlığı, mide yanması gibi şikayetlerin artmaya başladığı gözlemlenir. Büyüyen rahmin bağırsaklara yaptığı baskı sonucunda kabızlık şikâyeti de tekrar ortaya çıkabilir.

Bu gebelik haftasında bebeğin boyu ortalama 39-40cm iken, ağırlığı ortalama 1108-1622gram arasındadır. Bu dönemde bebeği sıklıkla hıçkırık tutabilir ve anne tarafından ritmik hareketler hissedilebilir. Yine bu dönemde bebeğin içerisinde yüzdüğü amniyotik sıvı yavaş yavaş azalmaya başlayacaktır.
Anne adayı, bu haftadan itibaren belirgin şekilde ağırlaşmaya başlar ve yorgunluk ve dengesizlik daha belirgin olarak yaşanmaya başlanır. Bu haftalarda anne adayının saçları gürleşebilir. Göğüslerdeki şişkinlik devam ederken, az miktarda süt gelmesi görülebilir. Anne adayının süt gelip gelmediğini kontrol etmesi süt gelişini daha çok uyaracağından önerilmez. Bu haftalarda idrara gitme sıklığında artış olması anne adayının taşıdığı yükün idrar torbasına baskı yapması sebebiyledir ve normaldir. Bu haftadan itibaren uzun süre ayakta kalmak ayaklarda şişkinliğe yol açabilmeye başlar. Anne adayının varsa mide şikayetleri bu haftadan itibaren artış gösterebilir, mide ekşimesi ve yanma hissi ile reflü sık görülen şikayetlerdir.

Bu haftada bebeğin ağırlığı 1247 ila 1828gram arasındadır. Bebeğin beyin kıvrımlarının sayısı halen artmaktadır. Bu haftadan itibaren vücut ısısının beyin tarafından kontrol edilmeye başlanması ile bebeğin vücudundaki lanugo tüyleri dökülmeye başlar. Bu haftada ayrıca el ve ayak tırnakları uzamaya başlar. Bebeğin akciğer gelişimi hala devam etmekte, bebek nefes alma egzersizleri yapmaya devam etmektedir. Ayrıca bebeğin kas gücü de artmaya başladığı için hareketleri çok daha güçlü hissedilmeye başlanır.
Anne adayının bu haftada bacak, baş ve karın ağrıları artan yüke bağlı olarak artış gösterebilir. Ayrıca son döneme de girildiği için genellikle bu haftadan itibaren annede doğum kaygılarının başlaması beklenebilir. Hem rahat uyku pozisyonu bulamamak hem de strese bağlı anne adayında bu dönemde uyku düzeninde bozulma izlenebilir.

31,5 haftalık olduğunda anne adayı 7 aylık gebe demektir. Bu gebelik haftasında bebeğin ortalama ağırlığı 1394 ila 2046gram arasındadır. Bebeğin beyin dalgalarının gelişimi artmıştır, bu sebeple bebek hareketlerinde artış hissedilebilir. Bebek artık dış sesler ve ışıklara çok belirgin tepkiler vermeye başlar. Ayrıca kemikleşmede hızlanma izlenir.
Anne adayları bu haftada çok sık rüya görmeye başlar. Ayrıca karnın ve göğüslerin hızlı gerilmesine bağlı karın bölgesinde kaşıntı artabilir ve çatlaklar oluşmaya başlayabilir. Bu haftalarda bebeğin başının aşağıya doğru yer değiştirmesi ile kasıklarda batma tarzında ağrı olması normaldir. Ayrıca bu haftalarda yalancı sancı denilen Brakston Hicks kasılmaları daha net hissedilebilir.

Bu haftada bebeğin ortalama ağırlığı 1548-2276gram arasındadır. Bebeğin özellikle beyin ve akciğer gelişimi hızla devam etmektedir. Bu haftada akciğer hariç tüm organlar tam olarak çalışabilir durumda kabul edilmektedir. Bebeğin cilt altı yağ tabakası kalınlaştığı için cilt daha düzgün bir hal alır.
Anne adayının kilo artışı bu haftadan itibaren hızlanabilir. Ayrıca, mide şikayetleri ve kasık ağrıları artabilir. Yalancı kasılmalar bu hafta ve sonraki haftalarda daha sık izlenebilir.

Bu gebelik haftasında bebek ağırlığı ortalama 1708 ila 2516gram arasındadır. Bebek hareketleri daha da güçlenmiş olup, bazen bebek hareketleri ağrılı bile olabilir. Bu haftadan itibaren bebek gününün büyük kısmını uykuda geçirir ve bebeğin hareket ve hareketsiz dönemleri oluşabilir.
Anne adayı artık bu haftadan itibaren iyice ağırlaştığı için ani hareketlerden kaçınması önerilir. Yalancı sancılar düzensiz aralıklarla gün içerisinde anne adayını yoklayabilir. Yine mide yanması, reflü ve kabızlık gibi basıya bağlı şikayetlerde artış izlenebilir. Sık aralıklarla küçük öğünler tüketmek bu şikayetleri kısmen de olsa bertaraf edebilir.

Bu haftada bebeğin ortalama ağırlığı 1872 ila 2764gram arasındadır. Bu haftadan itibaren bebek akciğerlerinde sürfaktan adı verilen bir madde üretilmeye başlayacak ve erken doğsa dahi bebeğin solunum şikayetleri azalacaktır. Bunun sebebi, sürfaktanın bebeğin akciğerlerindeki küçük hava keseciklerinin birbirine yapışmasını engellemesidir. Ayrıca bu haftada bebeğin derisini kaplayan ve onun ısı farklarından korumayı amaçlayan yağlı tabaka olan verniks kazeoza da kalınlaşmaya başlamıştır. Bebeğin ayrıca yeri ebatlarına göre daraldığı için bebek tamamen cenin pozisyonunu almıştır ve hareket sayısında azalma izlenmeye başlar ancak hareketler hala çok güçlüdür.
Anne adayının fiziksel hareketleri daha da kısıtlanır ve yatış pozisyonunda bile rahat etmesi mümkün olmayabilir. Bebeğin ters durması bu haftada hala görülen bir durum olup mide şikayetlerinin daha da alevlenmesine sebep olabilir.

Bu gebelik haftasında bebek ortalama 2038-3018gram ağırlığa sahiptir. Bu haftada akciğerler hariç tüm organlar gelişimini tam olarak tamamlamıştır. Bebek içinde bulunduğu sıvının içerisinde soluk alıp verme egzersizlerine devam etmektedir. Ayrıca bebek anne karnında anne ve babasının sesi yanı sıra varsa kardeşlerinin seslerini de ayırt edebilmeye başlar. Bu haftada bebeğin emme refleksi tamamen gelişmiştir.
Anne adayının kaburgaları dahi yukarıya doğru itilmeye başlar ve nefes almak zorlaşabilir. Kronik yorgunluk ve unutkanlık bu haftalarda sıklıkla görülen şikayetlerdir.

Bu gebelik haftası aynı zamanda gebeliğin 8’inci aynı göstermektedir. Bu gebelik haftasında bebeğin ortalama ağırlığı 2205-3277gram arasındadır. Bebeğin lanugo tüyleri neredeyse tamamen dökülmüştür. Ayrıca sindirim sistemi her ne kadar henüz aktif sindirime başlamamış olsa da, doğumla birlikte aktifleşecek ve sindirimi tamamlayabilecek hale gelmiştir. Cilt altı yağ dokusu daha da kalınlaştığı için yüzde yenidoğan bebek görüntüsü çok daha dolgun olarak oluşmaya başlar. Anne karnında daha da sıkışık bir pozisyon alan bebeğin hareketlerinde azalma izlenmesi normaldir.
Anne adayı sayıca azalmış ancak güçlenmiş bebek hareketlerinden endişelenebilir ancak bu durum tamamen normaldir. Ayrıca sık idrara gitme sebebiyle de uyku düzeni daha da bozulabilir. Bebeğin başı aşağıya döndüyse vajina veya kasıklarda bebek başının hareketine bağlı ani ağrılar hissedilmesi normaldir.

Bu hafta artık bebeğin doğum için hazır olduğu aralığın başlangıcıdır. Bu haftada bebeğin ortalama ağırlığı 2372 ila 3538gram arasındadır ve dış dünyada yaşamak için uygun yapı ve olgunluktadır. Beyin ve sinir sistemi gelişimi devam etmekte olup bu gelişim doğumdan sonra da devam edecektir.
Anne adayı bebeğin sıklıkla baş aşağı döndüğünü ve leğen kemiğine yerleşmeye başladığını hissedebilir. Bu haftadan itibaren doğumun başlaması beklenmelidir. Anne adayı sancı hissederse bu sancıların düzenli aralıklarla gelmesi doğumun habercisi olacaktır. Ayrıca, doğumun başlangıcında pembe sümüksü bir vajinal akıntı olan nişan gelmesi de fark edilebilir.

Bu haftada bebek ortalama 2536-3799gram ağırlığa sahiptir. Kız bebeklerde vajina tamamen gelişmiş, erkek bebeklerde de genellikle testisler skrotum keseciklerinin içerisine inmiştir. İlkel sindirime başlayan bağırsaklarda mekonyum adı verilen ilk dışkı görülür ancak bebek bir stresle karşılaşmadıkça bu dışkıyı doğumdan önce yapmayacaktır.
Doğumların çok büyük bir kısmı 38 ila 40’ıncı haftalar arasına gerçekleşir. Eğer sezaryen ile doğum yapılacaksa sıklıkla 38înci hafta ve sonrasında doğum planlanabilmektedir. Bu haftalarda baskıya bağlı olarak nefes darlığında ve varislerde artış izlenmesi doğaldır. Anne adayı sancı hissederse bu sancıların düzenli aralıklarla gelmesi doğumun habercisi olacaktır. Ayrıca, doğumun başlangıcında pembe sümüksü bir vajinal akıntı olan nişan gelmesi de fark edilebilir.

Bu gebelik haftasında bebeğin ortalama ağırlığı 2696 ila 4058gram arasındadır. Cilt altı yağ katmanı daha da artan ve dış ısıya daha da uyumlu hale gelen bebeğin cilt rengi pembeden yavaş yavaş beyaza doğru renk değiştirmeye başlar.
Doğumların bir kısmı bu gebelik haftasında gerçekleştiği için bu haftaya kadar doğum yapmamış anne adayları nişan gelmesi ve düzenli sancılara karşı daha tetikte olmalıdır. Bu gebelik haftasında henüz doğum başlamamış bile olsa bebeğin başı leğen kemiği içerisine iyice yerleşecek ve karnın büyüklüğünde çok küçük bir azalma izlenecektir. Bu sayede nefes darlığı kısmen rahatlayacaktır ancak bu sefer de kasık ağrıları artacak ve yürüyüş zorlaşacaktır.

Bu gebelik haftasında bebek 9 aylık süreci tamamlamıştır. Hamilelik süreci gebelik haftasına göre üç döneme bölünmüştür. Bunlardan üçüncüsü olan üçüncü trimester bu hafta ile tamamlanmış kabul edilir. Bu son gebelik haftasında bebeğin ortalama boyu 50-54cm, ortalama ağırlığı 2849 ila 4312gram arasındadır. Bu hafta artık bebeğin doğması gereken son haftayı temsil etmektedir.
Bu zamana kadar doğmamış olan bebeklerin anne adayları ya normal doğum için sancı verilmesi amacıyla hastaneye yatırılacaklar ya da normal doğum için uygun şartlar yoksa sezaryen olacaklardır. Bu haftadan sonra bebeğin anne karnında kalmaya devam etmesi anne karnında bebeğin zarar görmesi olasılığı sebebiyle önerilmemektedir.