Embriyo dondurma nedir?
Tüp bebek tedavisi ile oluşturulan embriyoların daha ileri bir tarihte kullanılmak üzere özel bir yöntemle saklanması işlemidir. Tüp bebek tedavilerinin büyük bir kısmında hastanın artan iyi kalitede embriyosu kalmakta ve bu embriyolar saklanabilmektedir. Bu şekilde hastanın tekrar embriyo transferine ihtiyacı olduğunda tüm bir tüp bebek tedavisi baştan yapılmaz ve sadece rahim iç duvarı olan endometrium hazırlanarak donmuş embriyoların transferi ile tam bir tedavi şansı daha elde edilmiş olunur.
Embriyo dondurma kime uygulanır?
- Embriyo transferi sonrasında iyi kalitede embriyolar kalması
- Tüp bebek tedavisi sürecinde embriyo transferinin hastanın sağlığını kötü yönde etkileyeceği özel durumlarda (örneğin yumurtalıkların aşırı uyarılması ile karakterize overyan hiperstimülasyon sendromu gibi)
- Tüp bebek tedavisi sürecinde başarıyı olumsuz yönde etkileyebilecek özel durumlar (örneğin rahim iç duvarı olan endometriuma ait kalınlaşmama veya polip gibi durumlar gelişmesi, yumurtalık kisti oluşması gibi)
- Embriyo transferinin o ay değil, bir sonraki ayda rahim dinlendirme sonrasında yapılması planlandığında
- Tüp bebek tedavisine ek olarak uzun sürede sonuç veren genetik PGT uygulamaları yapılacak olması
- Embriyo transferinin ertelenmesini gerektiren tedavi harici durumlar (örneğin acil durumlar veya ailevi sebepler)
- Ailede erken menopoz hikayesi ver veya düşük yumurtalık rezervi söz konusu ise
- Az sayıda embriyo oluşturulabilen düşük rezervli hastalarda embriyo havuzu oluşturulabilmesi amacı ile
- Yumurtalık rezervini etkileyebilecek tedaviler öncesinde embriyo garantisi elde etmek için (örneğin yumurtalıklara yönelik bir ameliyat, kemoterapi veya radyoterapi öncesinde)
- Çift şu anda çocuk sahibi olmayı planlamıyor ve çok ileriki bir zamanda çocuk sahibi olmayı planlıyorlarsa.
Embriyo dondurma güvenli midir?
Embriyo dondurma işlemi doğru yöntem ve yüksek teknoloji ile yapıldığında %100’e yakın başarı ile embriyolar dondurulup çözülebilmektedir. Bir merkezin laboratuvar kalitesi donmuş embriyo ile elde edilen gebelik oranları ile değerlendirilebilir. Bu sebeple, tüp bebek tedavisinin tam teşekküllü bir hastanedeki laboratuvarlarda yapılması gebelik başarısını ciddi şekilde arttırmaktadır. Hastanemizdeki modern tüp bebek laboratuvarımızda embriyo dondurma çözme işlemi sonrasında canlılık oranı %99-100’dür. Dondurulmuş halde saklanırken embriyolar tamamen uyur durumda tutuldukları için pratikte asla zarar görmezler ve sonradan kullanımda taze embriyolardan bir farkları da yoktur.
Embriyo ne kadar süre dondurulabilir?
Dondurulmuş embriyolar hasta onamı ile dondurulduğu için, çiftin veya hastanın rızası devam ettiği müddetçe pratikte dondurulmaya devam ettirilebilir. Merkezimizde yasal bir üst limit süresi bulunmamaktadır, hastalarımızın dondurmaya yıllık devam şartlarını sağladıkları sürece dondurma devam edebilir.
Çiftin yumurta ve spermi ile yapılan embriyolar için çiftten herhangi bir hastanın rızasını çekmesi durumunda, hastanın akli sağlığını kaybetmesi veya hayatını kaybetmesi durumunda embriyolar imha edilir.
Dondurulmuş embriyo transferi nasıl yapılır?
Transfere uygun halde iken dondurulmuş olan embriyolar özel bir çözme işlemine tabi tutulur. Donmuş embriyo transferi işlemi de aynı taze embriyo transferindeki gibi serviks yani rahim ağzında veya rahmin şeklinde bir problem izlenmedi ise kolay bir uygulamadır ve özel bir sebep yok ise anestezi gerektirmez. Zaten bebeğin transferi işlemi, oldukça özel bir an olup, kadın hastaların bu uygulamaya dahil olmaları motivasyon açısından önemlidir. İnfertilite uzmanı doktorumuz tarafından rahim ağzından geçirilen ince bir kateter vasıtası ile embriyo ya da embriyolar rahim içerisinde en uygun yere nakledilir. Embriyo transferinde 1 ila 6. gün arasında embriyo transferi yapılabilir ancak en sık dondurulan embriyo gelişim günleri 3. ve 5. günlerdir. Merkezimizde, embriyolar ile ilgili alınacak tüm kararlar birlikte alınmaktadır.
Bir diğer konu da kaç embriyonun transfer edileceğidir. Transfer edilen embriyo sayısı arttıkça tüp bebekte gebelik şansı artmaktadır. Bu nedenle, hastalar 3 embriyoya kadar transfer yaptırabilecekleri güvenilir ülkeleri tercih edebilmektedirler. Kıbrıs’taki yasalar hastanın durumuna göre 1 ila 3 arasında embriyo transferine yasal olarak izin vermektedir. Bir diğer yandan transfer edilen embriyo sayısı arttıkça çoğul gebelik ( özellikle ikiz gebelik ) olasılığı artmaktadır. Çoğul gebelik, takibi daha zor ve daha riskli bir gebelik olduğu için, hangi hastaya kaç embriyo transferi yapılacağı embriyoların gelişim kalitesi ve sayısı, hastanın klinik durumu, hastanın beklentisi gibi değişkenlere bağlıdır. Bu değişkenleri bilen doktor ve hasta görüşür ve bu görüşmeyi takiben, hasta için en doğru yönetim belirlenebilir.
Embriyo transferi günü, rahim iç duvarı yani endometriumu gebelik için önceden hazırlanmış hastamızın transfer edilmesi kararlaştırılan embriyoları çözülür ve merkezimizde ek bir ücret talep edilmeden embriyo glue ( yani embriyo yapıştırıcısı ) sıvısına yerleştirilir. Bu şekilde transfer sonrasında tutunma şansları artmakta, hastamızın gebelik şansı yükseltilmektedir. Transferden hemen öncesinde de uygun olan embriyolara asiste hatching işlemi ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Bu işlemde embriyonun zarı belirli bir noktadan özel bir ışın vasıtası ile inceltilerek embriyonun tutunma şansı arttırılmaktadır.
Embriyo dondurma ücreti ne kadardır?
Yasa gereği web sitemiz üzerinden embriyo dondurma fiyat bilgisi paylaşamıyoruz. Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.