•  
  •  
  •  

ICSI / İCSİ ( İntrastoplazmik sperm enjeksiyonu ) İşlemi

ICSI açılımı intrasitoplazmik sperm enjeksiyonudur yani, seçilmiş olan belirli bir spermin hazırlanarak yumurta zarından özel bir iğne vasıtası ile geçerek yumurtanın içerisine yerleştirilmesidir. ICSI anlamı gereği, tüp bebek tedavisi ile toplanmış olan yumurtalara uygulanabilir, tüp bebek tedavisi olmadan ICSI tedavisi uygulanamaz. Standart IVF işleminde ise dölleme işlemi yumurtaların belirli bir sperm ile aynı ortamda izlenmesi ve spermin yumurtayı kendi kendisine döllemesi beklenir. Biz merkezimizde döllenme başarısını arttırmak için ICSI işlemini tüm tüp bebek tedavilerimizde ücretsiz olarak uygulamaktayız.

ICSI işlemi yumurta başına döllenme ve oluşan embriyo sayısını arttıran bir faktör olduğu için biz tüm tüp bebek tedavilerimizde ICSI işlemini rutin olarak uygulamaktayız. Ancak, bazı merkezlerde ICSI işlemi sadece gereklilik halinde uygulanmaktadır. Tıbben ICSI işlemi olmadan yumurtaların döllenme başarısının çok düşük olacağı durumlarda ICSI yapılması tıbben bir zorunluluktur. ICSI yapılmasının şart olduğu durumlar aşağıda özetlenmiştir:

  • Ciddi sperm fonksiyon bozuklukları
  • Anti-sperm antikoru bulunması ( bağışıklık sistemi ile ilgili bir problem )
  • Menide sperm bulunamayıp, cerrahi yöntemle elde edilen spermlerde
  • Dondurulmuş sperm kullanımı
  • Önceki tüp bebek denemesinde yumurtaların beklenen oranda döllenmemiş olması
  • Önceki tüp bebek başarısız denemeleri bulunan çiftler
  • Erkek hastada cinsel yol ile bulaşan bir hastalık varlığında
  • Yumurtanın zarı ( zona ) kalın izleniyorsa
  • Tam olarak gelişmeden toplanan yumurtalara işlem yapılacaksa ( IVM )

ICSI prosedürü, herhangi bir tüp bebek işleminde yumurtalar toplandıktan sonraki dölleme işlemi esnasında uygulanır. ICSI işlemi öncesinde erkek hastadan alınmış sperm numunesi değerlendirilir ve hareketlilik ve yapı yönünden en iyi spermler seçilir

Tüp bebek tedavisinin bir aşaması olan yumurta toplama işlemi ile birlikte toplanan yumurtalar embriyoloji laboratuarına alınır, zona adı verilen zarları özel bir uygulama ile temizlendikten sonra döllenmeye hazır hale gelir. Seçilmiş olan spermin yumurta içerisinde hareket edip yumurtanın genetik yapısını bozmaması için seçilen spermlerin kuyrukları laboratuarda etkisiz hale getirilir. Özel ICSI manüpilatörü ( ICSI mikroskobu olarak da bilinir ) adı verilen bir cihaz vasıtası ile yumurta sabitlenir, seçilmiş olan sperm özel bir iğne vasıtası ile bu tek hücreli yumurtanın içerisine enjekte edilir. Tüm yumurtalara bu işlem uygulanır.

ICSI tekniği itibarı ile bir ek eğitim gerektirdiğinden işlemin başarısı, yumurta ve spermin kalitesi kadar, embriyologun tecrübesine de bağlıdır. Bu nedenle, bu işlem laboratuarımızda sadece sorumlu embriyolog tarafından uygulanmaktadır.

ICSI, yumurta başına fertilite oranını arttırmakla beraber, tüp bebek tedavisinin diğer aşamalarını değiştirmez ve ICSI ile hamile kalan hastalarda, tüp bebek tedavisine ek bir önlem alınması gerekmez. ICSI yaptıranların bebeklerinde de diğer bebeklere göre bir fark izlenmemektedir, yani ICSI bebekleri de diğer tüp bebek yöntemleri ile elde edilen bebekler kadar sağlıklı olacaktır.

ICSI işlemi ücretsiz olarak tüm tedavilerimizde yapılmaktadır. İşlemin ücretsiz yapılmasının sebebi, tüm işlemlerimizde hastalarımızın gebelik şansını arttırmak içindir.