Meni örneği vermeyen veya verdiği meni örneğinde sperm bulunamayan hastalar için doku içerisinde sperm aranması yöntemleri kullanılmaktadır. Buradan elde edilen spermler ICSI yöntemi ile yumurta içerisine enjekte edildiğinden, çok az sayıda sperm bulunsa bile bu genellikle yeterli olmaktadır.
Cerrahi yol ile sperm almanın birkaç farklı tekniği mevcuttur. Her birisi her bir hasta için uygun olmamakla beraber, hasta için en uygun yöntemin ne olacağına tüp bebek hekimi ile birlikte karar vermek en başarılı sonucun elde edilmesine yardımcı olacaktır.
Menide sperm izlenmiyorsa bunun temelde üç sebebi olabilir:
- Testisteki problemler sebebiyle sperm üretiminde problem olması
- Hormon problemleri sebebiyle testiste sperm üretiminin aksaması
- Spermin taşındığı kanallarda tıkanıklık olması
Sebep her ne olursa olsun, bu üç sebepte de cerrahi yol ile sperm bulunması işlemi denenebilir. Sperm hücresi, sebebe bağlı olarak, spermin üretildiği testiste veya üretilen spermin saklandığı epididimde bulunabilir. Tüm bu işlemlerde başarı oranı, temelde spermin hangi sebeple menide olmadığına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
TESA işlemi
TESA, testiküler sperm aspirasyonu işleminin kısaltmasıdır. Bu işlemde özel ince bir iğne ile testis içerisindeki sperm kanallarına ulaşılarak içerisindeki sıvı çekilir. Bu sıvı daha sonra embriyoloji laboratuvarında incelenerek içerisinde sperm aranır. Bulunan spermler ya direkt yumurtayı döllemede kullanılır ya da dondurularak daha sonraki bir tüp bebek denemesinde kullanılabilir. Eğer sperm elde edilemezse, sperm aranması için TESE veya mikro TESE işlemleri denenebilir.
TESA ameliyatı çok ağrılı bir işlem olmamasına rağmen hastaların acı hissetmesini önlemek amacı ile işlem hastanemizdeki tüp bebek merkezinde hafif bir anestezi altında gerçekleştirilmektedir.
TESE / Mikro TESE işlemleri
TESE, testiküler sperm ekstraksiyonu işleminin kısaltmasıdır. Bu işlemde, testistin çeşitli kısımlarından küçük biyopsiler alınır ve alınan bu biyopsi örnekleri embriyoloji laboratuvarında incelenerek sperm aranır. Bulunan spermler ya direkt yumurtayı döllemede kullanılır ya da dondurularak daha sonraki bir tüp bebek denemesinde kullanılabilir.
MikroTESE ameliyatında ise testisi içerisinde barındıran skrotum kesesi bir kesi ile açılarak özel mikroskoplar vasıtasıyla testis incelenir ve özellikle içerisinde sperm bulunabileceği tespit edilen yerlerden biyopsi alınır. Alınan biyopsi örnekleri embriyoloji laboratuvarında incelenerek sperm aranır. Bulunan spermler ya direkt yumurtayı döllemede kullanılır ya da dondurularak daha sonraki bir tüp bebek denemesinde kullanılabilir.
TESE ve mikroTESE ameliyatları testisten küçük de olsa parça alınmasını gerektirdiğinden hastanemizdeki tüp bebek merkezinde hafif bir anestezi altında gerçekleştirilmektedir.
MikroTESE işlemi TESE’ye göre daha başarılı bir yöntem olduğu ve daha az doku hasarı bırakan bir amlieyat olduğu için günümüzde tercih edilmektedir. Eğer mikro TESE ile sperm elde edilemezse sperm üretimini destekleyecek çeşitli tedaviler verilerek daha sonra mikroTESE işlemi tekrarlanabilir.
PESA
PESA, perkütan epididimal sperm aspirasyonu işleminin kısaltmasıdır. Bu işlem, testiste normal şekilde üretilmiş spermin çıkış kanallarında sorun olması halinde kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem özellikle vazektomi olmuş erkek hastalarda başarılı bir sperm eldesi yöntemidir. Epididim keseciğine özel bir iğne ile girilen işlemde kesecikteki sıvı çekilir. Bu sıvı daha sonra embriyoloji laboratuvarında incelenerek içerisinde sperm aranır. Bulunan spermler ya direkt yumurtayı döllemede kullanılır ya da dondurularak daha sonraki bir tüp bebek denemesinde kullanılabilir. Bu yöntem ile sperm elde edilemezse MESA veya TESA işlemleri denenebilir.
PESA ameliyatı çok ağrılı bir işlem olmamasına rağmen hastaların acı hissetmesini önlemek amacı ile işlem hastanemizdeki tüp bebek merkezinde hafif bir anestezi altında gerçekleştirilmektedir.
MESA
MESA, mikrocerrahi epididimal sperm aspirasyonu yönteminin kısaltmasıdır. Bu işlemde testis ve epididimi içerisinde barındıran skrotum kesesi bir kesi ile açılarak özel mikroskoplar vasıtasıyla epididim incelenir ve özellikle içerisinde sperm bulunabileceği tespit edilen yerlerden özel bir iğne ile sıvı çekilir. Alınan sıvı örnekleri embriyoloji laboratuvarında incelenerek sperm aranır. Bulunan spermler ya direkt yumurtayı döllemede kullanılır ya da dondurularak daha sonraki bir tüp bebek denemesinde kullanılabilir. MESA ameliyatı ile sperm elde edilemezse TESA veya mikroTESE işlemleri denenebilir.
MESA ameliyatı hastanemizdeki tüp bebek merkezinde hafif bir anestezi altında gerçekleştirilmektedir.
İşlem sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
Hastanemizde uzman hekimler ile yapılan işlem, anestezi altında gerçekleştiği için tamamen ağrısız bir uygulamadır. Hastalarımız işlemden bir saat kadar sonra taburcu edilebilmekte ve çok kısa sürede normal hayatlarına dönebilmektedirler. Yine de işlem sonrasında en hızlı iyileşmeyi sağlayabilmek için aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi istenmektedir:
- 10-15 gün boyunca cinsel uyaranlardan ve boşalmadan kaçınılması
- 10-15 gün boyunca ağır kaldırmaktan veya ağır spor aktivitelerinden kaçınılması
- Doktorun belirttiği pansuman süresi boyunca (3 ila 5 gün) banyo veya duş yapmaktan kaçınılması
- Doktorun belirttiği süre boyunca testisi destekleyen sıkı külot veya süspansuar kullanılması
- Ağrı oluyor ise önerilen ağrı kesicilerin düzenli kullanılması
- İşlem sonrasında belirtilen sürelerde dokuya soğuk kompres uygulanması